وظیفه و هدف اصلی «تحقیقات بازاریابی»، درک نگرشها، رفتار مصرفی و عادات خرید مصرفکنندگان و به بیان دیگر، فراهم کردن «بینش بازاریابی» است. بینش بازاریابی به تصمیمگیرندگان کمک میکند تا ماهیت و دلایل تغییرات بازار را بهتر درک کنند.
تحقیقات بازاریابی به عنوان فرایندی نظامیافته برای طراحی، جمعآوری، تجزیه و تحلیل و گزارشدهی اطلاعات و یافتههای مربوط به مشکلات و فرصتهای بازارایابی تعریف میشود.
تحقيقات بازار و كشف مشكين تاژیکی از کاربردهای تحقیقات بازار، شناسایی و کشف نیازهای مشتریان و طراحی محصولات جدید برای پاسخگویی به نیاز مشتریان است.در سال ۱۳۸۴، یک تحقیق اولیه در زمینه کاربرد مایع لباسشویی دستی و ماشینی انجام شد. این دو محصول با اینکه کیفیت بسیار خوبی داشتند و تبلیغات زیادی روی آنها شده بود، اما فروش چندانی نداشت و به گفته مدیران فروشِ وقت، این محصول فقط برای صادرات آن هم به مقدار کم قابل فروش بود. از این رو، لازم بود تا بررسی کاملی برای عارضهیابی علل عدم استقبال از این دو مایع لباسشویی انجام گیرد.بدین ترتیب، پروژه تحقیقات بازار برای یافتن علل فروش پایین این محصول، تعریف و در دو مرحله صورت پذیرفت. در مرحله نخست، طي اجراي يك تحقيق ميداني گسترده، عادات مصرفکنندگان در مورد نوع و چگونگي مصرف مواد شوينده ویژه البسه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق، بسیار جالب بود و نشان داد که فرضیات اولیه در مورد استفاده از پودرهای لباسشویی كه تصور ميشود اين پودرها در شستشوي انواع البسه كاربرد دارند، درست نیست.بررسیهای بعدی و تحلیلهای انجام شده نشان داد که کانسپت و نامگذاری اشتباه مایع لباسشویی موجب شده است که مصرفکنندگان این مایع را جایگزین مایعهای شوینده نظیر مایع ظرفشویی و یا دستشویی نکنند.لذا تحقیقات بعدی نشان داد که باید با توجه به حجم مصرف البسه مشکی، یک مایع شوینده ویژه لباسهای مشکی و تیره طراحی و تولید گردد. همچنین، برای البسه رنگی و البسه سفید و حتی البسه کودکان نیز مایع شوینده تخصصی طراحی شدند که در مراحل بعد طراحی و روانه بازار شدند. اما مایع لباسشویی مشکین تاژ اولین مایع لباسشویی تخصصی بود که وارد بازار گردید و با نامگذاری بسیار مناسب، این محصول موفقیت چشمگیری را رقم زد. استقبال از مشکین تاژ به حدی بالا بود که پس از مدتی، سایر رقبا نیز این محصول را تولید نمودند و در حال حاضر، اين برند رهبر بازار است.البته مرحله نهایی تحقیق، مربوط به شناسایی محتوای تبلیغاتی این محصول بود که دو عبارت «بور نمیکند» و «سفیدک باقی نمیگذارد» که از مهمترین ضعفهای پودرهای لباسشویی بود، کشف و در تبلیغات گنجانده شد. این شعار قدرتمند موجب شد که فروش این محصول با رشد تصاعدی افزایش یابد و چندین برابر تصور مدیران شرکت به فروش برسد. البته براساس تحقیقات، این مقدار فروش پیشبینی شده بود اما به هر حال به دليل تجربه قبلی از شکست مایع لباسشویی، پذیرش این حجم از فروش برای مدیران شرکت سخت بود. |